Так... Чувствую с кое-чьей подачи список моих любимых рецептов рискует увеличиться ))). Причем базой - всё то же тесто )).
Легато - увидишь этот пост - глянь - этот пирог ты имел ввиду? С той только разницей, что яблоки не сахаром посыпать, а в меду выварить.
Traditional apple pie
Ingredients
Shortcrust pastry made with 6 oz (170 g) of flour and 3 oz (85 g) of fat (see our guide to shortcrust pastry)
For the filling
1½ lb (680 g) of cooking apples such as Bramleys
3 oz (85 g) of brown sugar
½ tsp of cinnamon
½ tsp of ground nutmeg
caster sugar to decorate
======================================================
Method
- Prepare the pastry beforehand, allowing the dough to chill in the refrigerator for at least 30 minutes.
- Preheat the oven to 375°F (190°C).
- Wash, peel, core and then cut the apples into slices and place them in the bottom of a 1½ pint pie dish in layers.
- Sprinkle the apples evenly with the sugar and spices.
- Remove the pastry dough from the refrigerator, let it warm to room temperature and then knead it gently. Roll the pastry out on a lightly floured surface to a shape and thickness that will cover the pie dish.
- Place the pastry over the dish, so that the pastry hangs over the sides slightly. Press the pastry down onto the rim of the dish, ensuring that the filling is sealed inside.
- Trim the edges of the pastry with a knife and cut two slits into the pastry top to allow the steam to escape during cooking.
- With the remnants of the pastry, cut diamond leaf shapes and place on top of the pastry. Brush the top of the pastry with water and sprinkle with caster sugar.
- Place the pie dish into the preheated oven and bake for 40 minutes or until the pastry is golden brown in colour.
- Remove the pie from the oven, allow to cool and the apples to set and then serve warm with cream, custard or ice cream.
И вариант.
Two-crust apple pie
Ingredients
For the pastry
12 oz (340 g) of plain flour
8 oz (225 g) of butter
3 - 4 tbsp of iced water
1 tbsp of caster sugar
1 tsp of salt
For the filling
3 lb (1.4 kg) of apples
5 oz (140 g) of brown sugar
juice of 1 lemon
½ tsp of cinnamon
To glaze
1 lightly beaten egg
===============================================
Method
- Make the rich sweetcrust pastry using the same method as for shortcrust pastry, but adding the sugar to the flour and salt (see our guide to shortcrust pastry).
- Preheat the oven to a temperature of 425°F (220°C).
- Wash, peel and core the apples and then cut them into think slices. Place them in a bowl, add the lemon juice, cinnamon and most of the sugar and mix all the ingredients together.
- Separate the pastry dough into two chunks and roll the first piece out so that it is slightly larger than the pie dish.
- Roll the pastry lightly around the rolling pin and then unroll it over the pie dish, dropping into position in the base of the dish.
- Layer the apples on top of the pastry, packing more into the middle area rather than at the sides.
- Brush the edge of the pastry with water. Roll out the second piece of pastry and place over the top, sealing the two layers of pastry together by pressing them down on them. Trim the edges with a knife.
- Cut two slits in the top of the pastry to allow the steam to escape.
- Brush the top of the pastry with the glaze of beaten egg and sprinkle the remaining sugar over the top.
Place the dish into the preheated oven and bake for 25 minutes. After this time, turn the heat down to 350°F (175°C) and cook for a further 45 minutes.
- When the pastry is golden brown in colour, remove the pie from the oven and allow to cool.
- Serve warm or cold.
Любопытно, что в найденных русскоязычных рецептах откуда-то взялось молоко и овсяные хлопья ))).
Английский пирог с яблоками
Ингредиенты:
для теста:
250 г муки
1 щепотка соли
125 г сливочного масла
200 мл молока
1/4 ч. ложки корицы
1 щепотка тертого мускатного ореха
200 г сахарного песка
100 г овсяных хлопьев
для начинки:
3 крупных яблока
1 ст. ложка лимонного сока
2 ст. ложки сахарного песка
1 ст. ложка сливочного масла
1 ст. л. сахарной пудры
=======================================
Способ приготовления: Масло растопить, смешать с мукой и солью. Хлопья слегка искрошить и соединить с мукой. Добавить корицу и мускатный орех. Всыпать сахар и влить молоко. Нагреть духовку до 220°. Форму для выпекания смазать жиром и выложить в нее тесто. Поставить в духовку на 10 мин. Яблоки нарезать тонкими дольками. Выложить на тесто, сбрызнуть лимонным соком, посыпать сахарным песком и полить оставшимся растопленным маслом. Выпекать 25 мин. Готовый пирог достать из духовки и дать ему остыть. Перед подачей посыпать сахарной пудрой.
Английский яблочный пирог.
Так... Чувствую с кое-чьей подачи список моих любимых рецептов рискует увеличиться ))). Причем базой - всё то же тесто )).
Легато - увидишь этот пост - глянь - этот пирог ты имел ввиду? С той только разницей, что яблоки не сахаром посыпать, а в меду выварить.
Traditional apple pie
И вариант.
Two-crust apple pie
Любопытно, что в найденных русскоязычных рецептах откуда-то взялось молоко и овсяные хлопья ))).
Английский пирог с яблоками
Легато - увидишь этот пост - глянь - этот пирог ты имел ввиду? С той только разницей, что яблоки не сахаром посыпать, а в меду выварить.
Traditional apple pie
И вариант.
Two-crust apple pie
Любопытно, что в найденных русскоязычных рецептах откуда-то взялось молоко и овсяные хлопья ))).
Английский пирог с яблоками